torsdag 18 april 2013

Rally igen...

Jag är helfrälst på rallyträning och eftersom jag vill tävla i vår/sommar och känner att vi står och stampar lite med träningen så har jag bokat in några privatlektioner med Sara på Hundskolan. Med på lektionerna är också helmysiga tollaren Hulda.

Igår tog vi första lektionen och vi gick en bana, medan Sara tittade. Brynolf var trött, han hade varit med husse på jobbet hela dagen, men på ett sätt var det bra. För nu syntes det tydligt vad som har blivit ett problem på tävlingar. Brynolf kan alla nybörjarskyltar, han har bra positioner, sitter och ligger rakt. Han är duktig på fot och svängar både åt höger och vänster.

Problemet med honom är att han rätt som det är vägrar att sitta, tittar bara på mig och ser ut att tänka: nu  räcker det väl, jag har redan suttit flera gånger. Jag lekte in mycket när vi började träna, men sen har det blivit mer och mer allvar och det blir inte så bra för Brynolf som bara gör det han känner att han vinner något på.

Jag måste vara mer energisk, för Brynolf behöver energi och fart, sen hörde Sara att jag säger sitt på lite olika sätt och det ska jag fundera på. Till nästa gång ska vi öva på attityd och ladda ordet sitt riktigt positivt.

Jag tränade en liten stund idag, först på altanen. Brynolf var lös och jag gick i raskt takt, varje gång Brynolf tog kontakt med mig på vänster sida så klickade jag och kastade en godisbit (det var därför jag var på altanen så att han skulle slippa leta efter godiset i gräset). Jag gick sen vidare i rask takt och gjorde snabba vändningar så att Bryn fick springa ifatt mig. Allt som innebär springa är kul för en whippet så han tyckte det var skoj. Jag gjorde den här övningen mycket förut när jag tränade på fot, men det var ett tag sen nu.

Sen gick vi ut i en stor kohage för att få sitt till nåt kul. Jag sa sitt och när han satte sig så slängde jag iväg en boll. Gjorde övningen ganska många gånger och han slängde verkligen ner rumpan och tyckte det var skitkul.

Jag ska bara träna på detta några dagar nu och på måndag ska vi på rallyträning igen, ska bli spännande att se ifall det har gjort någon skillnad.

Bilder från utställningsträningen

Ulrika Claeson på Hundskolan (www.hundskolanskovde.se) tog så fina bilder på utställningsträningen i helgen.

Det var så kul och Yatzy var så duktig!

Fina lillkillen och en stolt matte

Hundskolan har en stor härlig hall att träna i och här provar vi lite olika svängar för att se vilken som känns bäst.

Han står inte så snyggt här, men visst ser man att han är fin?

lördag 13 april 2013

Hunderbar dag!

Idag har vi haft en härlig dag! Yatzy och jag åkte till Skövde hundskola för en inspirationsdag i att visa hund på utställning, med Susanne Andreasson Weiszbach som är hundinstruktör, föder upp dvärgschnauzer och sysslar mycket med hundutställning. Det var en toppenbra kurs!

Jag hade anmält mig och Brynolf, men kände att Yatzy behövde komma ut och se lite andra hundar så jag bytte hund. Yatzy är utställd flera gånger och är duktig på att stå still och visa upp sig. Han var jätteduktig, men jag lärde mig massor! Nu vet jag bättre hur jag ska visa hundarna och vad vi ska träna på hemma både med Brynolf och Yatzy.

När jag kom hem så var det bara att ta hand om de tre hundar som legat i soffan med husse (som är sjuk) hela dagen. Först cyklade jag med Brynolf och Bella, jag cyklade genom skogen, lerigt och isigt, så det var spännande. I skogen kunde Brynolf vara lös och det tyckte han var toppen, äntligen lite fart på matte! Till och från skogen har vi grusvägar och där fick även Brynolf vara kopplad. Bella älskar att springa bredvid cykeln och rejält trötta blev de bägge två.

När vi kom hem tog jag ut Yatzy och Brynolf i stora kohagen och släppte dem. Yatzy var ju trött av kursen, men han behövde springa av sig lite. De är så duktiga, springer runt mig i stora cirklar, men kommer direkt jag ropar.

Sen var det Dackes tur, han fick gå på en lite kortare promenad med BARA mig och det uppskattar han verkligen! Han är så himla mysig, vi gick lite runt kohagen och längs gärdena och han njöt! Sen fick han hoppa upp på lite mindre stenar och så avslutade vi rundan med att han fick leta godis, sen var han nöjd.

Nu har jag hört att det ska bli varmare väder och det är verkligen efterlängtat!

Telepati?

Jag har en mycket klok gammal hund, ibland läser han av mig så väl att det känns som om han läser mina tankar. Jag har många exempel, här kommer några:
  • Vår skog är inte så stor, men vi har flera olika rundor som vi går. När vi kommer till en stigförgrening stannar Dacke och tittar på mig och vet direkt var vi ska gå. Jag säger aldrig nåt, vet inte om jag visar med ögonen eller något annat, fast inte medvetet.
  • Förra veckan när vi gick i skogen tänkte jag på att jag kanske skulle träna lite balans på stenar med Yatzy. Vips så stod Dacke på en sten vid stigkanten. Det var lääänge sedan vi tränade balans på stenar så det var inget han gjorde av vana.
  • Idag gick jag ut med Dacke själv, tänkte bara gå en liten runda och gå in i lilla kohagen bredvid oss. Vi har inte gått där sen i höstas, så jag blev rejält förvånad när Dacke som är lös springer före mig och innan jag hinner säga något svänger in i kohagen.
Jag har många liknande exempel och jag blir lika förvånad varje gång. Jag tror egentligen inte på telepati, men hur sjutton vet han?

söndag 7 april 2013

Små huliganer

Brynolf och Yatzy har så skoj ihop. Brynolf hade lugnat ner sig och blivit vuxen tyckte jag innan Yatzy flyttade hit. Det var då det!

Nu tror jag att han har blivit sju månader igen, det finns inte mycket vuxet i honom nu. I helgen har de busat på tomten hur mycket som helst. De har race runt huset i full fart och de har dragkamp med leksaker. Riktigt busiga är de också, som små huliganer, snor saker att leka med och bita sönder, terroriserar Villekatten och har vilda brottningsmatcher i soffan. Tur att det är vardag i morgon och dags att följa med husse på jobbet, då blir det stillaliggande i bilen och i personalrummet på hans jobb. Efter den här helgen behöver de nog lite vila!

Jag har skrattat så mycket åt dem i helgen och det är härligt för Brynolf med en busig kompis och Yatzy tycker så mycket om Brynolf. De vill bara vara ute hela tiden, jag får faktiskt ta in dem mellan varven för att de ska vila lite.

Vi har också gått promenader såklart, igår var vi i skogen och de är så duktiga båda två, kommer direkt när man ropar och har fin kontakt. Idag gick vi en kortare promenad i koppel, då jag kände att de faktiskt hade härjat så under dagen så de behövde ta det lite lugnt.

Tjusiga kan de faktiskt vara också och jag försökte mig på att ställa upp dem så att Roger kunde ta en bild.


Yatzy 7 månader

Brynolf 2,5 år

måndag 1 april 2013

Rally!!

Idag var det avslutning på rallylydnadskursen som jag har gått i vår. Vi var utomhus och hade en liten tävling som avslutning. Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå så bra, då Brynolf är väldigt frusen och normalt tycker illa om att sitta och ligga på kall mark. Vädret var helt ok, lite kallt i vinden men solen sken. Jag värmde upp ordentlig med några sitt och ligg med bus och leksak som belöning . Jag har upptäckt att han blir mer taggad om man busar upp honom lite innan vi tränar.

Eftersom det var tävling fick vi inte ha godis eller leksak synligt. Vi körde på och han var SÅ duktig, jag fick peppa lite men inte så mycket. Vi fick avdrag för EN nosning ett par sneda positioner och för att han vid ett tillfälle hoppade upp på mig. Vi kom på andra plats och 94p, lite snäll bedömning av Sara kanske, men jag är skitnöjd med min fina whippetkille. Som pris fick vi en påse naturtugg, mycket uppskattat!

Brynolf känns mycket mer sansad nu, han har verkligen mognat i vinter. Jag har lärt mig under kursen att  vara tydligare och ställa större krav på ett korrekt utförande. Jag känner också att Brynolf klarar lite större krav nu, när han slarvar eller gör fel säger jag bara ett kort fel och så går vi ett par steg och gör om momentet. Gör han rätt då så får han massor av beröm så klart och det har gjort att både jag och Brynolf är mer noggranna nu.

Ett stort TACK till Sara på hundskolan för en rolig och lärorik kurs! (Jag vet att Sara är här och läser ibland så jag hoppas att hälsningen går fram)