söndag 31 augusti 2014

Viltspår

Idag blev det viltspår igen! Är så nöjd med mig själv och mina hundar, känns skönt att de har fått använda sin näsa och hjärna ordentligt. Det finns ingenting som de blir så trötta av som att spåra. 

Alla fyra var så duktiga, Bella fick ett ganska kort spår och hon spårar noga, men det är väldigt tydligt att hon inte orkar mer än korta spår, i alla fall just nu. Lycka fick också ett ganska kort spår, hon är superduktig, men har lite för bråttom, så vi ska träna på att spåra lite långsammare. Yatzy spårar SÅ noggrant och det märks att han verkligen koncentrerar sig. Tror att han kan bli riktigt bra på detta! Brynolf är ju den som har spårat mest och han är jätteduktig, jag ville fota när de spårade och med kamera och spårlina i handen så tappade jag Bryn. Han satte full fart, men jag lät honom springa, tänkte att han klarar spåret själv. Efter en liten stund kom jag på att Lyckas spår låg precis efter så jag tänkte att nu fortsätter han väl på nästa också, men när jag kom till spårslut så satt han där med spetsade öron och väntade på mig, så duktig! Han undrade nog var jag tog vägen!


Bästa motivationen för att Bella ska spåra är att hon får gnaga rejält på klöven när vi kommer hem.
Hon bar klöven hela vägen hem och jäklar om någon annan av hundarna kommer i närheten, då blir snälla Bella en TIGER!

Brynolf innan jag tappade honom!


Var tog du vägen?
Knyt upp klöven nu då!

Hon fick jobba lite innan hon fick koll på var spåret gick, jag stod bara stilla och väntade.

Sen bar det av...

i full fart


Staketbygge


Jag visste att salukis kan hoppa högt, men hoppades att vårt staket skulle hålla Lycka inne. Icke sa Nicke, igår flög hon över. 

Grannens hund, en japansk spets, var lös och sprang hem till oss och då tog Lycka sig ut. Jag såg rumpan på henne när hon  i full fart jagade hem spetsen. Grannen har lantbruk och Lycka tänkte minsann inte komma till matte när hon hittat ett så kul ställe! Hönsen var som tur i hönsgård, men där skuttade hon runt ett tag och hoppades nog att de skulle komma ut ur hönshuset igen, dit de stackars hönsen flydde när det kom ett svart monster farande. När matte kom (och först lockade med snäll röst men efter ett tag övergick lockandet till ett mer hotfullt röstläge) så for hon ut på ett stort fält och sprang stora ärevarv. När jag beslöt mig för att gå hem och hämta en hundkompis skuttade hon glatt med, men på vägen hem gick vi förbi kohagen.... In där for hon i full fart mot det 100-tal kossor som går i hagen. Som tur var satte en ko full fart mot henne och då blev det svarta monstret lite rädd och sprang hemåt. Men nu var hon helt hög och tänkte inte gå in på tomten. Så jag hämtade Yatzy och gick iväg en liten bit, Lycka skuttade glatt med. Jag nonchalerade henne helt och började leka med Yatzy och han fick hoppa upp på stenar. Då minsann ville hon vara med och kom skuttande upp på stenen hon med. HA! Fångad! Den fällan kommer hon nog aldrig gå i igen.

Nu fanns det bara två alternativ, Lycka kopplad på tomten eller högre staket. Inte mycket att fundera på, klart att hon ska springa på tomten! Kollade lite med salukifolk och fick till svar att 1.80 till 2 meter är det som behövs. Nu har ju Lycka världens bästa husse så stakethöjningen påbörjades direkt och nu har vi ett två meter högt staket runt hela tomten! Håll nu alla tummar ni har att detta ska hålla det svarta monstret kvar på tomten.

Och ifall ni undrar så har jag pratat med grannen och lilla spetsen är oskadd, men hon lär nog inte komma hit igen, för jäklar vad hon hon fick springa med ett salukimonster i hälarna!

Världens bästa husse!

Bilder från Norrköping


Svärfar tog några bilder från utställningen i Norrköping och här kommer de:




Lycka älskar att kramas!

lördag 30 augusti 2014

Ibland går tiden fort.....

Det var några veckor sen jag bloggade nu. Skolstarten är alltid intensiv och tiden räcker inte till, dessutom åkte jag på en rejäl förkylning och har varit hemma från jobbet några dagar den här veckan. Nu mår jag bättre och räknar med att var i full gång igen på måndag.

Vad har hänt sen sist då?
Jo, vi har varit på hundutställning i Norrköping. Yatzy fick stå över denna gång på grund av sin sårskada, som visserligen läker fint, men det blir ett fult ärr.

Lycka visades i valpklass för sista gången. Hon var så duktig och fick superfin kritik:

Välbalanserad helhet med vackra linjer.Feminint uttryck. Väl ansatta öron.Vacker hals och rygglinje. Fin underlinje,väl vinklad fram och bak.Rör sig graciöst med bra steg. Väl presenterad. I superkondition. Bästa valp!

Min fina, fina Lycka! Sen var det så klart väldigt roligt att han tyckte att hon är i superkondition!

Nästa utställning är i Skåne om ett par veckor, då blir det juniorklass för lilla damen!


Förutom utställningen har jag varit på valpkurs med alla goldenvalpar. Goldenvalpar är skumma, men samtidigt spännande om man frågar Lycka! ;-) Vi tränade på att gå i koppel, något som vi verkligen behöver träna på. Jag kan konstatera att Lycka är rätt så fri från uppfostran, får kanske skärpa mig lite där! 


Vi har gått mycket i skogen och förra helgen spårade vi! Minns inte när vi gjorde det sist men det var nog förra hösten. La ganska korta och enkla spår eftersom det var så länge sedan, men jösses så duktiga de var. Bella som jag inte fick att spåra förra året, klarade sitt lilla spår perfekt och sen åt hon nästan upp hela klöven. Brynolf och Yatzy var superduktiga och Lycka som spårade för första gången fixade sitt spår utan problem. Hon ville inte ta klöven, men tyckte att den var väldigt spännande! Det är lite meck med att spåra och det tar lite tid, men så kul det är och så trötta hundarna blir. Lycka var helt slut på kvällen, så nu jäklar ska här spåras i höst!





tisdag 12 augusti 2014

Höstens mål

Det är lite kul att sätta upp mål och så får vi se hur långt vi kommer. Våra mål för hösten tänkte jag skulle se ut så här:

Yatzy: 
Träna på lydnadsmomenten som vi lärde oss på lydnadshelgen i Varberg. Fortsätta med massor av lekbelöningar.

Spåra (vilt eller person)

Regelbunden cykelmotion för att öka konditionen.

lära in minst ett nytt trix

Bella:
träna rallylydnad, med massor av glädje och godis

lära in minst ett nytt trix

Brynolf:
Fortsätta med rallyskyltarna i avancerad och mästarklass

lära in minst ett nytt trix

Spåra

Se till att Brynolf får 2-3 vilodagar i veckan.

Lycka:
Träna på sitt, ligg och fot.

Träna med klicker och att jobba på att hon ska bjuda på beteenden.

Prova på att spåra.

Framförallt ska vi ha en skön höst och gå långa härliga promenader!

Sommarledigheten är snart slut

Jag har en dag kvar av min långa sommarledighet. Känns både tråkigt och kul. Jag gillar mitt jobb som tur är och vi har en hel del roligheter inplanerade under hösten. Jag älskar faktiskt hösten, framförallt september och oktober, som brukar vara härliga promenadmånader.

Jag har haft en fantastisk sommar! Vädret har varit underbart och vi har hittat på massor av kul saker med hundarna. Jag satte upp mål för sommaren i juni och hur gick det med dem då?

Yatzy:
• komma igång med rallyträningen igen efter ett litet uppehåll. Träna korta pass med massor av lekbelöningar.

Det har vi fixat! Yatzy är mycket mer på hugget när det gäller rally. Han tycker det är kul och vi har jobbat mycket med lekbelöningar.

• viltspår

Vi har inte spårat en enda gång. 

• öka fysisk träning, för att öka kondition och styrka ( hoppas på LC- träningar i höst)

Vi har cyklat några gånger, men det har varit för varmt för att göra mer än lugna skogspromenader. Vi har gått mycket i skogen på kvällarna, men inte i högt tempo och inte jättelångt heller.

Bella
• träna in minst ett nytt trick

Bella har haft ont i nacken i princip hela sommaren och inte velat träna. Nu är hon piggare så hoppas att vi ska komma igång igen.

Brynolf
• viltspåra

nope

• träna på avancerad klass och mästarklass skyltar.

Det har vi gjort, han kan inte alla skyltar men vi kämpar på.

Lycka
• börja träna in fot
Det är påbörjat och hon har börjat fatta att hon ska komma in på vänster sida.
 • viltspåra

nej inte alls

Ingen jättebra måluppfyllelse, men är nöjd med sommaren ändå. Mest nöjd är jag över Yatzys utveckling. Lycka har fått massor av miljöträning och jag tycker att vi har fått mycket bättre kontakt. Bella har haft sin onda nacke och sommaren har vi fått ägna åt att hon ska bli bra. Hon är mycket bättre som tur är! Brynolf har också varit lite sämre i sommar, lite trött och småsur mellan varven. En del rallyträning har vi fått till ändå och han lär sig fort nya saker.



lördag 9 augusti 2014

Nästan hjärtattack!

Brynolf har varit på besök hos min son i ett par dagar. I ett obevakat ögonblick lyckades han smita ut genom ett fönster som stod på glänt. Om han skulle hem eller vad han hade tänkt sig vet jag inte, men han hittades av polisen mitt i 
Skövde. 

Det var med hjärtat i halsgropen som jag slängde mig i bilen in mot Skövde. På vägen in fick jag höra att polisen hade hittat en beige whippet. Stor lättnad!!


Lille Bryn, nu är han hemma igen! 

Sjukstuga

Nu är det lite mycket! Alla fyra hundar är mer eller mindre krassliga. 

Bella - ont i nacken, äter smärtstillande. 
Lycka - har ögoninfektion, får ögondroppar.
Yatzy - har en sårskada, äter antibiotika och smärtstillande
Brynolf - medicineras som vanligt med kortison mot sin sjukdom. 

SUCK!!

måndag 4 augusti 2014

Bilder på Lycka snart 8 månader.

Efter vår Gåsöresa kom husse och hämtade oss och vi åkte till Nyköping för att hälsa på mamma och mina syskon. Han hade med sig Brynolf, de andra två var hemma hos lillhusse som ville ha lite sällskap.

Vi hade sköna dagar även i Nyköping. En av dagarna åkte vi en sväng till Oxelösund, där bad jag min duktige svåger fota Lycka. På söndag blir hon åtta månader och jag tycker att hon är såååå vacker. Hon har ätit lite sämre i värmen så lite mager är hon, men det ordnar snart till sig.



Finaste tjejen!



Min älskade LYCKA!

Fotograf: NG Andersson

Lycka simmar!

När vi var på Gåsö, blev det som jag skrev i ett tidigare inlägg mycket bad. Lycka älskar att bada och nu fick hon chans att simma också! Hon tyckte att det var jättekul att simma och ville helst bada hela tiden.





Jag vill bada mer!

Salukiöron






Fick den här bilden på Lycka av Linnéa, den är från när hon var här och vi var i rastgården i Skara. Jag älskar dessa knasiga salukiöron!

Gåsö

Lycka och jag har varit på äventyr på Gåsö i Stockholms skärgård. Vi hade härliga dagar med mycket sol och bad. Några härliga promenader runt ön hann vi också med.

Resan dit blev spännande för Lycka, hon fick prova på att åka tåg, tunnelbana och pendeltåg. På grund av ett fruktansvärt åskoväder slutade pendeln att gå och vi fick ta taxi sista biten. För att komma ut till Gåsö blev det båt, så nu tror jag att Lycka har provat alla färdsätt utom flyg. Hon är så cool, där matte går går hon och hon fixade resan med glans. även om hon var totalt slut på kvällen.
Lycka på promenad på Gåsö

På spaning ut över havet

Trevligt semestersällskap hade vi så klart, så nyttigt för Lycka att umgås med barn.

Hej, är du blöt?

Dyngsur Lycka när pendeltåget slutade gå.

Lycka på tunnelbanan

Kvaliteten på bilderna är sådär, de är tagna med mobilen.