onsdag 31 december 2014

Träningstävling

Idag har vi varit på Skövde hundArena och varit med på en träningstävling i rallylydnad. Jag tog med mig Brynolf, Bella och Yatzy. Sara var domare och vi var i inomhushallen som visserligen inte är uppvärmd, men som känns varmare än ute i varje fall.


Bella startade först, min knasiga stolliga Bella! Hon tycker att rally är så kul och hon skuttar runt och sätter sig snett och tycker att det är allmänt störtkul med rallylydnad!
Vi trasslade oss runt och klarade oss utan några jättemissar! Banan avslutades med spring precis innan målskylten och vi mer eller mindre flög av banan i värsta greyhoundstil. Lyckades ändå med snäll domare få 84 poäng!

Sen var det några andra hundar emellan och jag hämtade Yatzy som stod näst på tur. Hann busa med honom med kaninbollen (en stor boll med snöre som är klädd med kaninskinn). Han kändes taggad och hade bra attityd genom hela banan. Tyvärr så gjorde vi tre fel som gav 10 poängs avdrag var. Han ville inte ligga i det kalla gruset, sen satte han sig tydligen inte vid en skylt och det sista felet var mitt fel, jag satte honom bredvid mig istället för framför. Jag hade lagt bollen efter målskylten och det var kanonbra belöning, ska jobba mer med den som belöning. Han slutade på 68 poäng och det var ju lite surt, speciellt med min miss. MEN jag är helnöjd med hans attityd och han hade ett skitbra fot igenom hela banan.

Sen var det bara en hund emellan och jag fick snabbt hämta Brynolf. Hann inte värma upp honom nåt vidare och han var övertaggad i början, men lugnade sig när matte väste SKÄRP DIG! Sen gick det kanon med några småmissar, men inte ett enda sträckt koppel eller att jag flyttade mina fötter. 93 poäng fick han och det är jag mer än helnöjd med.

Sju hundar var det som tävlade idag och lite blandade raser. Brynolf var sist, så sen var det dags för prisutdelning. Yatzy 5:a, Bella 2:a och Brynolf 1:a! Hundarna fick goda ben och matte rabatt på hundkurser som jag helt klart kommer att utnyttja!

Lycka var hemma med husse under tiden vi var iväg och när vi kom hem la jag ett kortare personspår till henne. Hon har bara gått personspår en gång, men hon var jätteduktig. Det är så enkelt att göra och ett väldigt smidigt sätt att aktivera hundarna på.


Ett riktigt toppenavslut på det här året! Jag älskar att göra roliga saker med hundarna och är så nöjd med dem!


GOTT NYTT ÅR!
från mig och mina fina hundar




tisdag 30 december 2014

Julhelgen

Jag såg verkligen fram emot julledigheten och att  hinna med hundarna ordentligt och gå långa promenader.
Så blev det inte, första dagen på ledigheten vaknade jag med halsont och har sedan dess varit rejält förkyld.

På annandagen kände jag mig bättre och då gick vi milen i Rankås och det var dumt för dagen efter blev jag sämre igen.

Så hundarna har inte fått så mycket motion eller annat aktivitet tyvärr.

Linnéa, Anthony och deras hundar har varit här och det har så klart varit jättemysigt. Nu har Anthony åkt hem för att jobba, men Linnéa ska stanna till efter nyår. Nu har jag en veckas ledighet kvar och jag hoppas att jag kan fylla de dagarna med promenader i det vackra vintervädret.

måndag 29 december 2014

Vårens mål!

Nu är det snart Nytt År och dags att tänka ut lite nya mål

Bella:

Få bättre stadga i sitt, ligg och stå.
Tävla i nybörjarklass
Spåra
Kunna markera eucalyptus (minst tre burkar)
Slå på en ringklocka med tassen


Brynolf:

Träna in avancerade klassens skyltar.
Spåra
Kunna markera eukalyptus (minst tre burkar)
Slå på en ringklocka med tassen

Yatzy:

Kunna markera eucalyptus (minst tre burkar)
Få bättre stadga i sitt, ligg och stå.
Tävla i nybörjarklass
Spåra
Slå på en ringklocka med tassen

Lycka:
Få säkrare fot, sitt och ligg
Spåra
Hitta eukalyptus som är gömt inomhus.
Slå på en ringklocka med tassen






söndag 28 december 2014

Höstens mål

Då var det dags att utvärdera höstens mål:


Yatzy: 
Träna på lydnadsmomenten som vi lärde oss på lydnadshelgen i Varberg. Fortsätta med massor av lekbelöningar.

Inte alls faktiskt, det har blivit rallylydnad istället, med massor av lekbelöningar!

Spåra (vilt eller person)


Japp spårat har vi gjort, inte jättemånga gånger men innan det blev så mörkt på kvällarna blev det en gång i veckan.

Regelbunden cykelmotion för att öka konditionen.


Nej inte många gånger alls faktiskt

lära in minst ett nytt trix

Nämen inte det heller, om vi inte räknar stå på balansboll!

Bella:
träna rallylydnad, med massor av glädje och godis


JA! Det har vi verkligen gjort!

lära in minst ett nytt trix


Ja backa framifrån och snurr vid fotgående (rallymoment, räknas kanske inte?)

Brynolf:
Fortsätta med rallyskyltarna i avancerad och mästarklass


Ja det har vi gjort, han kan inte alla men en hel del.

lära in minst ett nytt trix


Nope

Spåra


Ja

Se till att Brynolf får 2-3 vilodagar i veckan.


Det har han fått och det har han behövt.
Lycka:
Träna på sitt, ligg och fot.


Fot är hon duktig på, sitt när hon vill själv ( och om jag har godis i handen), ligger gör hon om man lockar med godis. En envis tjej är det!


Träna med klicker och att jobba på att hon ska bjuda på beteenden.


Inte mycket alla faktiskt

Prova på att spåra.


Ja spårat har vi gjort och det passar lilla damen fint.

Framförallt ska vi ha en skön höst och gå långa härliga promenader!


Det har vi absolut gjort!!

fredag 26 december 2014

Länge sen sist...

Oj så fort hösten har gått! Jag har gjort massor av roliga saker den här hösten.
I slutet av oktober var vi på ett två dagars hundläger, med massor av kul träning. Det var bland annat rallyträning och olika aktiveringar.

Här kommer en liten uppdatering om hundarna:

Brynolf: 
Han mår riktigt bra just nu. Jag var hos Lena Mattson (foderexpert, som bland annat har varit med och utarbetat fodret Standart) i början av november. Jag fick tips på en del tillskott som ska hjälpa honom och jag ser faktiskt skillnad! Han är piggare och orkar mer. Hans päls är mycket bättre, framför allt mjukare. Hans carpalleder  är stabilare och de har inte varit varma under en längre tid.
Jag fick höja hans kortisondos ganska kraftigt i somras, och nu försöker jag försiktigt sänka dosen igen. Min önskan är att han ska kunna stå på en lägre dos kortison och ändå må bra.

I övrigt har Brynolf tränat rallylydnad en del och han är som vanligt duktig.

Bella:
Bella har under hösten gått en kurs i grundlydnad och hon gjorde stora framsteg. Det bästa av allt var att hon tyckte att det var så roligt! Vi har också gått med i en rallyträningsgrupp, där vi tränar på nybörjarskyltarna. Det går riktigt bra och kanske, kanske kan vi tävla i vår/sommar.

Ett litet bakslag hade vi efter en intensiv träningsperiod. Bella var stel och ville inte sitta och efter besök hos Jessica konstaterade vi att hon var stel i nacke och rygg. Hon fick massage och lite vila, så det blev snabbt bättre. Nu värmer vi upp och avslutar med fot på höger sida, för att undvika atthon blir sned och det kommer igen. Jag har också en stege och ett gäng slalompinnar på framsidan av huset, där vi tränar rygg och smidighet regelbundet.

Yatzy: 
Även Yatzy har gått på kurs under hösten. Vi gick en stärk din hundkurs, där vi tränade massor på balans och annat skoj. att jag gick den kursen var för att jag ville göra något annat med Yatzy än att bara träna rally. Ett tag kände jag att han var lite trött på rallyn och den här kursen var bra för vårt samarbete. Det var inga krav och han tyckte verkligen att det var kul!

Yatzy och jag är även med i en träningsgrupp där vi fokuserar på fortsättningsklassens skyltar. Nyttigt för matte som tycker att det är svårt att hålla ordning på sina fötter!

Lycka:
Lilla gumman har blivit stor! Hon har hunnit fylla ett år och har löpt för första gången.
Tidigt i höstas gick vi en kurs som hette följ mig, där vi jobbade mycket med följsamhet och att välja att vara med matte. Lycka gjorde väl ingen succé precis, hon var väldigt ofokuserad och tyckte att de andra hundarna var störtspännande. Det var ändå väldigt bra för henne att vara på kurs och se andra hundar och lite rätt gjorde hon ju ändå.

Vi har faktiskt börjat på en ny kurs nu i december, en noskurs. Vi har gått två gånger och vi arbetar med att hon ska markera en speciell doft (eukalyptus). Vi har också arbeta med föremålssök, att hitta en liten sak som matte har hållit i handen, på en lurvig matta. Detta är helt klart något som Lycka uppskattar, hon tycker att det är jättekul!

Det var lite av det vi har gjort under hösten mina fina hundar och jag!