onsdag 29 juli 2015

Hundliv

Jag älskar mina lediga dagar och jag ägnar mycket av min tid tillsammans med hundarna. Vi går härliga promenader och tränar en del.

Jag tycker att Blue har lugnat ner sig en hel del. Här hemma är han lugn och trygg och våra skogspromenader gillar han. Jag har haft honom lös och det går bra, men jag har honom i långlina när Yatzy är lös, jag vill inte att de två sticker tillsammans. Vi har mycket vilt i skogen både rådjur, harar och vildsvin. Yatzy är väldigt duktig på att vara lös, men så här års är jag väldigt försiktig och han får inte lämna stigen.

Jag har börjat att utsätta Blues för andra miljöer, vi tar det lite långsamt för han stressar lätt upp sig. Han blir framförallt väldigt rädd och stressad av trafik, jag tror faktiskt att det har hänt honom något  i samband med trafik. Eftersom jag vill jobba med att han blir lugnare och inte så stressad så ser jag alltid till att han får en vilodag efter en dag med mycket nya intryck.  Dagar då vi mest är hemma, då jag ser till att han vilar (jag måste då själv sitta ner och ta det lite lugnt) vi kanske går en kortare promenad i vår skog där jag upplever att han är trygg.

Vi tränar en del, för Blues del blir det mest sitt, ligg och fot och han är riktigt duktig. Sen tränar vi mycket på ögonkontakt, jag vill att han "frågar" innan han tar godis eller leksak. Yatzy och jag tränar mycket rally, jag har anmält till flera tävlingar i augusti och det går riktigt bra nu.

Sen har vi haft ett litet problem med katterna, Blue vallar dem och har t.o.m. nafsat på Ville. det får han inte så klart, men jag tycker att det går bättre och bättre. Han får inte hålla på utan umgås bara med katterna när jag är med. Våra katter har en fristad i köket, för där får inte hundarna vara när inte jag är där ( eftersom Bella stjäl allt hon ser). Vi har en grind in till köket med en liten öppning för katterna, Blue får inte vara i köket om han stressar upp sig för mycket över katterna och han börjar att fatta att katterna är en del av familjen.

Det bästa och viktigast av allt är att alla hundar fungerar så bra ihop. Yatzy, Lycka och Blue leker och verkar trivas tillsammans. Jag har sett flera exempel på att Blue lyssnar på tillsägelser från både Yatzy och Lycka. Bella är ju bara helt fantastisk och jag tror att hon funkar med alla hundar. Hon bara är och alla hundar verkar respektera henne, det är lite häftigt!


torsdag 23 juli 2015

En eftermiddag i Hjo

I dag åkte husse och jag till Hjo tillsammans med Yatzy och Blue. Det är så mysigt där! Vi köpte glass, så klart och gick sedan en promenad i hamnen och i stadsparken. Sen gick vi ner till Vättern så att Blue fick bada lite och sen gick vi en sväng längs Hjoån. Det blev en riktigt skön eftermiddag och bägge hundarna skötte sig fint.

Glasspaus

Fina Yatzy

Så här lång hals får man när man spanar på änder

Husse och Yatzy

Matte och killarna

Blue badar tassarna i Vättern

Fånga vågor är kul

Sen svalkade han sig i Hjoån också.


söndag 19 juli 2015

THS

Idag var jag i Lidköping och tränade THS tillsammans med Lycka och Yatzy. Det blev en otroligt skojig och trevlig dag. Detta är något som jag absolut vill göra igen och framförallt Yatzy tyckte att det var riktigt roligt. 

Här nedan kommer en beskrivning av vad THS är och idag tränade vi på trekampen. 

Tävlingshundsport eller Turnierhundsport som sporten kallas kommer från Tyskland och har funnits där under flera årtionden, men nu är den på G i Sverige också. Kort sammanfattning är att du tränar/tävlar friidrott med din hund. THS delas upp i fyra grenar trekamp, fyrkamp, stafett och terränglöpning. I trekamp ingår slalom, häcklöpning och hinderbana. I fyrkamp ingår även en viss lydnad. I stafetten kör man trekamp, men endast ett ekipage utför ett tävlingsmoment. Och du kan även tävla i terränglöpning med din hund och då är det distanserna 1,3 eller 5 km som gäller. 
Sporten är fortfarande under uppväxt, men Jana Himmel från Karlstads brukshundsklubb åker runt och håller heldagskurser för att bygga upp en grund och dom ska nu inom snart framtid hålla sin andra inofficiella tävling.


Lite bilder från dagen kommer också och fotograf även idag är Marie Dimsjö:

Först tränade vi på hoppteknik :) 

Här tränar Yatzy och jag på slalom.

mera slalomträning

Lycka och jag tränar slalom

Här är det hinderbaneträning med Yatzy

lördag 18 juli 2015

Vinthundsträff

Idag var jag på en vinthundsträff på Billingen. Vi var fem hundägare och sju hundar. Först gick vi en liten promenad och sen fikade vi tillsammans. Riktigt trevligt att träffa andra vinthundsägare och fina hundar. Av min hundar fick Lycka och Bella följa med, jag kände att det skulle bli lite mycket för Blå och Yatzy fick vara sällskap till honom.

När jag om hem åkte jag till Tibro med pojkarna för en promenad bland människor och bilar. Det gick bra även om jag ser att Blue blir stressad av framförallt motorcyklar, men han skötte sig bra och vi fixade även två hundmöten galant.

Här kommer bilder från vinthundsträffen (fotograf är Marie Dimsjö):

Lite paus vid sjön, Lycka blötte bara tassarna som den dam hon har blivit

Mingel vid sjön

Andra var lite vildare vid badet, Lycka tittar förfärat på 

Mina fina flickor

Fina podencon  med det finaste namnet Yatzy 

Bella slappar vid fikat

Lycka gömmer sig lite under bordet, väldigt vad unga hanar kan härja, tror jag att hon tyckte. 

Hela gänget framför fantastisk utsikt över Skövde
Yatzy, Prodie, Sune,Theodore, Nando, Bella och Lycka

Fina Sune 9 månaders salukikille

Härlig bild på en härlig promenad!

fredag 17 juli 2015

Det går bra!

Nu har Blue varit här i två och en halv vecka. Det går riktigt bra, han är en helt annan typ av hund än vad jag är van vid, men det är SÅÅ intressant och jag får tänka till hur jag ska göra.

Nu jobbar jag mycket på rutiner och att skapa lugn hos honom eftersom han lätt stressar upp sig. Vi går lugna promenader i skogen varje dag och Blue får vara i långlina, han är riktigt lyhörd, men eftersom vi har fruktansvärt mycket rådjur här vill jag se hur stort viltintresset är innan jag släpper honom helt.

Jag har även börjat att träna lite annat, mest kontaktövningar, men även raka sitt, ligg och fotposition med kontakt. Han är väldigt rolig att träna med och fattar så snabbt.

Han funkar bra med de andra hundarna, han går upp i stress ibland och börjar då valla de andra hundarna, men det bryter jag och han börjar faktiskt fatta att det inte är ok. Lycka var lite rädd för honom i början, men det har släppt som tur är.

Här kommer lite bilder från en skön sommardag i trädgården:













måndag 13 juli 2015

En liten Blå

Impulsiv har jag alltid varit och hade man frågat mig för mindre än en månad sedan så skulle det bara vara tre hundar här hemma. Tankarna har dock funnits att jag vill ha en mer arbetsvillig hund så småningom (om några år).

Men.... Så dök han upp, en blå liten kille ursprungligen från Irland, men har varit i Sverige sen i början av april i en annan familj. Han hamnade här lite hastigt och lustigt och inte hade jag hjärta att han skulle flytta igen. Nervös och stressad var han, men jag såg att under den stressade ytan finns en hund som bara vill vara till lags.

SÅÅÅ nu har vi fyra hundar igen och jag har skaffat mig MASSOR av jobb i denna kille som kommer att behöva aktiveras rejält.

Blue som han heter är en colliemix, ser ut som en bordercollie och är vackert bluemerlefärgad.
Här kommer han:

Får jag stanna här?

Här kommer jag

Snygg profil

En hund som är lätt att tycka om!

Long time no seen

Det var länge sedan jag skrev sist, det har varit en kämpig vår rent känslomässigt. Saknar Brynolf så mycket!  Eftersom jag startade den här bloggen precis innan vi hämtade Brynolf så har det känts som hans blogg. Jag funderade ett tag på att lägga ner bloggen, men nu kör jag igen, det har ju handlat lika mycket om mina andra hundar.  Jag tycker att det är roligt att skriva, det blir min dagbok över hundlivet och om någon vill läsa så är det bara roligt.

Vad har hänt sen i maj då? Ja lite allt möjligt. Yatzy har fått ett godkänt resultat i rally och Lycka har löpt. Jag har ställt Yatzy på en tvådagarsutställning i Tvååker, det blev very good båda dagarna.

Jag har gått två kurser i vår avancerad klass i rally med Yatzy (egentligen var Brynolf anmäld). Yatzy klarade det jättebra och det var roligt att träna andra saker än bara nybörjarklass. Lycka blev anmäld till rallykurs men  började såklart att löpa så Yatzy fick hoppa in i hennes ställe.

Sen har vi såklart tränat massor hemma, spårat och gått massor av promenader. Det får nog räcka som summering av blogguppehållet. Här kommer några bilder på de finaste jag vet:



Yatzy spanar lite

Finaste killen!

Lycka hur vacker som helst!


Älskade Bella med sitt fina hjärta på sidan